Vakkasuomalaista sotaveteraanitietoa

EtusivuAjankohtaistaLinkkejä
Valmistuneesta Lokalahden matrikkelista paikallislehdissä:

Turun Sanomat 10.11.2012, päivitetty 15.11.2012

Aluesanomat 7.11.2012, päivitetty 15.11.2012

Uudenkaupungin Sanomat 1.11.2012 (pdf-tiedosto), 4.11.2012

Vakka-Suomen Sanomissa 1.11.2012 (pdf-tiedosto), 4.11.2012

Vakka-Suomen Sanomat 2.11.2012 (pdf-tiedosto), 4.11.2012

Lokalahden veteraanimatrikkeli
myös paikallishistoriateos

Tiistaina 30.10.2012 julkistettu tuore veteraanimatrikkeli Lokalahtelaiset sodissa 1939 - 1945 on veteraani- ja lottatietojen lisäksi myös laaja paikallishistoriakirja. Henkilömatrikkelissa on noin 420 veteraanin tai miinanraivaajan tiedot. Lottia ja kotirintamalottia on kirjassa noin 130. Henkilökuvausten lisäksi siinä on noin 40 sota-aikaan liittyvää kirjoitusta tai haastattelua.

Lokalahden kirja on ensimmäinen kaikkiaan viidestä matrikkelista, joista seuraava, Pyhämaan-Pyhärannan kirja ilmestyy vielä ennen joulua. Kirjat julkaisee tätä varten perustettu yhdistys. Työ käynnistyi vajaat kolme vuotta sitten. Tietojen keräys ja digitointi on Ravakka ry:n tukema hanke, mutta kirjojen painatukset rahoitetaan saaduilla avustuksilla ja myyntituloilla.

Tietojen kerääminen on tapahtunut talkoovoimin. Lokalahden talkooryhmällekin on kertynyt kirjattuja talkootunteja yli 2000. Tietojen kerääminen ja tarkistaminen jatkuu vielä Uudenkaupungin ja entisen Uudenkaupungin maalaiskunnan alueella sekä Taivassalossa ja Vehmaalla. Näitten kirjat ilmestyvät ensi vuoden alkupuolella.

Lokalahden kirjassa on useita veteraani- ja lottahaastatteluja. Talvisodan ja jatkosodan taustoista kerrotaan ja lokalahtelaisten osuudesta näissä sodissa. Miinanraivausta ei ole unohdettu ja sodan jälkeisestä asekätkennän Lokalahden osuudesta on kirjoitus.

Kotirintamaa ei
kirjassa unohdettu

Kotirintaman asiat ovat myös esillä. Lokalahden kansanhuollosta on kirjoitus. Suojeluskunta ja lottien paikallisosasto toimivat sota-aikana täysipainoisesti. Sotilaspoikien ja pikkulottien työ tulee haastatteluissa esille. Ensimmäisen kerran julkaistaan kirjassa laajahko kuvaus Lokalahden suojeluskunnasta ja Lotta-Svärdistä.

Lokalahdelle sijoitetut sotavangit kerrotaan useassa haastattelussa. Sota-ajan Lokalahden elämästä on kirjassa silloisen nuorukaisen kuvaus.

Tiistai-iltaiseen julkistamistilaisuuteen Paanulaan oli kutsuttu lokalahtelaisia veteraaneja ja lottia sekä kirjaan haastateltuja henkilöitä. Kutsuttuina olivat myös kirjan tekijät ja taloudellista tukea antaneitten edustajat. Keräystyöstä vastannut talkoolaisryhmä oli erityisen kunnianosoituksen kohteena. Heille luovutettiin tunnustukseksi vapaaehtoistyöstä Sininen Risti.

Tilaisuudessa esiintyi Laulu-Veikkojen vahvistettu kvartetti Pekka Harmovaaran johdolla. Puheenvuoroja käyttivät yhdistyksen puheenjohtaja Erkko Teerimaa, kirjan useimpien kirjoitusten kirjoittaja Markku Vainio ja hankevastaavana ollut Matti Jalava.

Kirjassa on 352 sivua. Sitä on painettu 600 kpl. Sitä on myynnissä Lokalahden Osuuspankissa ja Uudenkaupungin matkailutoimistossa. Myös Lions Club Lokalahti myy kirjaa. Yhdistyksen nettisivuilta www.uusikaupunki.fi/~veteraanitietoa/ se on myös tilattavissa postitse.


Kuvia julkistamistilaisuudesta

Kuvat Pertti Peltonen ja Matti Jalava

Julkistamistilaisuuden yleisöä

Yhdistyksen puheenjohtaja Erkko Teerimaa esitti tervetulotoivotukset ja kertoi kirjahankkeesta. Useita kirjoituksia matrikkeliin tehnyt Markku Vainio kertoi kirjan sisällöstä
Uudenkaupungin Laulu-Veikkojen vahvistettu kvartetti esiintyi Pekka Harmovaaran johdolla. Kirjan taittajana ja toimittajana sekä yhdistyksen sihteerinä toimiva Matti Jalava kertoi yhdistyksen vaiheista ja matrikkelihankkeen kehittymisestä.

Matrikkelityössä mukana olleita talkoolaisia ja tietojen kerääjiä muistettiin tilaisuudessa kunniamerkein ja mitalein.  Sinisen ristin (Sin.r.) saivat Tuula Jalava, Seppo Jussila, Esko Ketola, Riitta Kurkilahti, Esa-Ilmari Lahti, Seppo Länsipaltta, Hannu Muntila, Timo Rantanen, Liisi Suominen, Pekka Toivonen, Matti Valkeinen, Antti Vehanen ja Jarmo ääritalo. Vapaaehtoisen maanpuolustustyön ansiomitalin hopeisena (VmpAm hop) saivat Antti Viljanen ja Reijo Virtamo. Merkit jakoi Vakka-Suomen Suojeluskuntien Perinneyhdistyksen edustajana Pertti Peltonen Raumalta yhdessä Erkko Teerimaan kanssa.

Lokalahden matrikkelista lisää omalla sivulla

Kirjojen tilauslomakkeelle

Päivitetty 18.09.2019 12:47