Vakkasuomalaista sotaveteraanitietoa

Etusivu Lehtikirj. Ajankohtaista Linkkejä  

Veteraanimatrikkelityö etenee
myös Vehmaalla

 Vehmaan alue lähti viimeisenä mukaan hankkeeseen, jossa tehdään Vakka-Suomesta yhteensä viisi veteraanimatrikkelia. Vehmaalla työ on edennyt kuitenkin hyvin ja ensimmäinen veteraanien kuvilla varustettu matrikkelivedos oli viime viikolla keräysryhmän tarkastelussa.
 - Kuvia vielä puuttuu ja veteraanien henkilötietojakin vielä täydennetään, kertoo Vehmaalla aluevastaavana toimiva Aulis Virtanen.
- Vehmaalla työ on ollut erityisen haastavaa, kun sodanjälkeinen muuttoliike oli Vehmaalta suurta. Vuonna 1940 Vehmaan asukasluku oli noin 4200 eli parituhatta enemmän kuin tällä hetkellä, Aulis Virtanen sanoo.
Tavoitteena on kuitenkin saada matrikkeliin tiedot kaikista Vehmaalta sotaan lähteneistä veteraaneista. Pois muuttaneista ainakin sotataipaleen tiedot saadaan matrikkeliin kansallisarkistosta kerätyistä tiedoista. Vehmaalle 1950-luvulla muuttaneet veteraanit otetaan myös mukaan.
Kirjaan tulee henkilömatrikkelin lisäksi myös veteraanien ja lottien haastatteluja ja sota-aikaan liittyviä kirjoituksia. Osa kirjoituksista on aikaisemmin julkaistu paikallislehdissä tai veteraanipiirin joululehdissä. Uutta tietoa saadaan mm. Vehmaan ilmasuojelukomppaniasta sekä Vehmaan sotaorvoista, heidän sotaleskihuoltajistaan ja edunjättäjä-sankarivainajista.
- Matrikkeliin on tarkoitus myös ottaa näköispainoksena v. 1943 eräälle lotalle lahjaksi tehty albumi, jossa on kylittäin noin 160 vehmaalaislotan valokuvat, Aulis Virtanen sanoo.
Matrikkeliyhdistyksen ensimmäinen kirja Lokalahdelta ilmestyi äskettäin ja Pyhämaan-Pyhärannan matrikkeli ilmestyy joulukuussa.
- Vehmaan matrikkelin tarkkaa valmistumisaikaa ei vielä tiedetä, mutta ensi vuoden alkupuolella, lupaa matrikkeliyhdistyksen hankevastaava Matti Jalava.
- Uudenkaupungin ja Taivassalon matrikkelit ovat Vehmaan lisäksi vielä tekeillä ja nämäkin molemmat varsin pitkällä. Uskomme, että viimeistään maalis- huhtikuun aikana kaikki kirjat olisivat valmiina, Jalava sanoo. 

Vehmaan veteraanitietojen kerääjiä palaverissaan kunnantalolla 15.11.2012. Kuvassa vas. Aulis Virtanen, Pekka Suomi, Simo Pihanperä, Lassi Alastalo, Heimo Valonen, Immo  Jalava, Asko Virtanen, Teppo Kataja, Ilmari Heinonen, Antti  Virtala ja Heimo  Vähämiko. Keräystyöhön on osallistunut myös muita.

 

Päivitetty viimeisen kerran 18.09.2019 12:38