Vakkasuomalaista sotaveteraanitietoa talteen ry

EtusivuAjankohtaistaLinkkejä
Vuoden kulttuuriteko 2013
-tunnustus yhdistyksellemme

Uudenkaupungin Vuoden kulttuuriteko 2013 –palkinto on myönnetty Vakkasuomalaista sotaveteraanitietoa talteen ry ry:lle sen tekemästä kotiseutukulttuurityöstä.  

Kaupungin tiedotteessa todetaan, että Vakkasuomalaista sotaveteraanitietoa talteen ry on viime ja tänä vuonna julkaissut pääasiassa talkoovoimin kolme Uudenkaupungin aluetta koskevaa veteraanimatrikkelia. Lokalahden, Pyhämaan sekä Uudenkaupungin ja maalaiskunnan matrikkeleissa on tiedot yhteensä yli 1700:sta  sotaveteraanista ja rintamalotasta. 

Henkilömatrikkelien lisäksi kirjoissa on myös paljon muuta kotiseutuhistoriaa. Niissä on yhteensä noin 600 sivua sotaan ja sota-aikaan liittyviä, paikallishistoriallisia kirjoituksia ja myös runsaasti ennen julkaisemattomia historiallisia valokuvia. Kirjoitusten arvoa lisää se, että suuri osa niistä käsittelee aiheita, joista aikaisemmin ei ole julkaistu kirjoituksia. Tällaisia aiheita ovat mm. sodanjälkeistä aseiden hajavarastointia eli asekätkentää koskevat kirjoitukset.

 

Kaupungin tiedotteessa todetaan edelleen, että veteraanimatrikkelien tiedot on paljolti kerätty talkoovoimin. Nykyisen Uudenkaupungin alueen noin 60 talkoolaista ovat tehneet yhteensä noin 6 000 talkootuntia kyseessä olevien kirjojen aikaan saamiseksi.

Sihteeri oli vastaanottamassa tunnustusta

Tunnustuksen luovuttivat kaupungin itsenäisyysjuhlassa 6.12.2013 yhdistyksen sihteerille Matti Jalavalle opetus- ja kulttuuritoimenjohtaja Inkeri Parviainen ja kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Jarmo Kolkka. Tunnustukseen kuului yllä julkaistun kunniakirjan lisäksi Jussi Vikaisen v. 1967 suunnittelema pronssinen Uusikaupunki-mitali sekä kukat.

Vastauspuheessaan Jalava korosti talkoolaisten osuutta mainiten, että itsenäisyysjuhlassakin heitä näytti olleen mukana kymmenkunta. Hän vertasi kirjahanketta rakennusprojektiin ja lainasi pyhämaalaista arkkitehtia Marko Kivistöä. Helsingin Musiikkitalon valmistuttua Kivistö halusi korostaa kaikkien rakentajien osuutta.  

Hän sanoi, että rakennushanke on vaatinut mitä erilaisempia työsuoritteita. Työtä on tehty päällä ja käsillä, sekä onneksi myös sydämellä. Kivistö jatkoi: "Valtaosa työsuoritteista jää valmiissa talossa näkymättömiin. Kun syntyy valmiita pintoja, valtavasti aikaansaatua jää piiloon." 

Aivan samoin on kirjoissamme, Jalava sanoi. Lukija ei välttämättä ymmärrä, että viittä kirjaamme varten  on tehty ainakin 10.000 talkootuntia. Mutta kirjojemmekin osalta on niin kuin Kivistö sanoi rakennuksestaan Helsingin Musiikkitalosta: "Taakse jääneet työvaiheet heräävät henkiin silloin kun kokonaisuus toimii niin kuin sen on suunniteltu." 

Uskon kirjojemmekin kokonaisuuden toimivan, kun niitä on jo myyty lähes 2500 kappaletta, Jalava sanoi.

"Tunnustus koko hankkeelle"

Vaikka itsenäisyyspäivänä saatu tunnustus koskeekin vain Uudenkaupungin alueen matrikkeleita, Jalava sanoo kokevansa sen tunnustukseksi myös Pyhärannan, Taivassalon ja Vehmaan matrikkelityössä mukana olleille.

"Ottakaamme kaikki kiitollisina vastaan tunnustus", Jalava toteaa

Uudenkaupungin Sanomissa asiasta.

 

Päivitetty 18.09.2019 11:45