Vakkasuomalaista sotaveteraanitietoa talteen ry

EtusivuAjankohtaistaLinkkejä

Erkko Teerimaa:

Arvoisat sotiemme veteraanit ja hyvät naiset ja herrat

 

Lämpimät onnittelut ja kiitokset Vehmaan matrikkeliryhmälle siitä mahtavasta työstä, joka johti tähän tilaisuuteen, Vehmaan veteraanimatrikkelin julkistamiseen. Tämä Vehmaan matrikkeli on samalla hankkeen viides ja viimeinen kirja. Työn arvoa lisää se, että Vehmaa lähti takamatkalta tähän työhön, ja Vehmaan veteraanimäärä on selvästi suurin ja alue siihen aikaan voimakkaan muuttoliikkeen alla.

Ne henkilöt, jotka ensimmäisinä eri pitäjissä ottivat haasteen vastaan tässä matrikkeliasiassa, ovat kokeneita, monessa mukana olleita henkilöitä, jotka ovat elämässä oppineet, että vain kompromissien kautta päästään eteenpäin, päästään tavoitteisiin. Mukaan lähteneet, kaksi henkilöä joka pitäjistä, varsinainen ja varajäsen, muodostivat sitten yhdistyksen hallituksen. Näitten henkilöiden ympärille valikoitui kussakin pitäjässä henkilöitä, jotka muodostivat talkooperiaatteella toimineen matrikkeliryhmän. On ollut ilo ja kunnia matrikkelityötä tässä joukossa.

Muistan perustamiskokouksen jälkeen olleessa pienessä lehdistöinfossa todenneeni, että tähän hankkeeseen emme olisi uskaltaneet lähteä, jollei mukana olisi ollut Vakkamedia ja Matti Jalava. Tuulan isosta roolista ei silloin ollut tietoa. Harvoin olen ollut niin oikeassa. Nämä kuluneet lähes neljä vuotta ovat osoittaneet, mitenkä valtava "keskuskonttorin" työmäärä ja vaativuus ovat olleet. Matin vankka ammattitaito tietokone-, toimitus- ja talousasioissa sekä kirjoittamisen taito ovat tehneet mahdolliseksi saavuttaa tavoitteemme.

Meillä on ollut myös onnea avustavan verkon rakentamisessa. Jotta pitäjäryhmien työ pääsi alkuun piti sota-arkistosta aluksi kirjoittaa nimet alueemme kutsunnoissa olleista 1896 - 1926 syntyneistä. Ja nimiä kertyi yli 4600. Tämän työ n teki Helsingissä asuva ent. vehmaalainen Ritva Degerlund o.s. Jalava. Myöhemmin hän ns. työelämään valmennuksena kävi puolen vuoden aikana läpi arkiston esille hakemista veteraanien kantakorteista yli 4000 veteraanin sotatiedot. Hän on tänään saanut Sinisen Ristin.

Matti jo mainitsi kävelevän sota-arkiston Markku Vainion, jolta aivan loppuun saakka meillä on ollut kysyttävää.

Myös Helsingissä asuva lokalahtelaissyntyinen everstiluutnantti Lauri Väättänen on tehnyt ison työn selvittäessään alueemme asekätkentää ja suojeluskuntia.

Hyvin tärkeä osa selvitystyön onnistumiselle on ollut seurakuntien myönteinen suhtautuminen tähän työhön, yhtä seurakuntaa lukuun ottamatta. Ratkaisevaa se on ollut Vehmaalle ja Uudellekaupungille voimakkaan muuttoliikkeen takia.

Olemme saaneet myös merkittävää taloudellista tukea yksityisiltä ja eri yhteisöiltä, joka on mahdollistanut alussa asetetun kovan tavoitteen, että kirja saa maksaa enintään 30 euroa. Kirjapainomme Saarijärven Offset Oy on joustavasti ja kohtuullisilla hinnoilla painanut kirjamme.

Tämä yhdistys on yhden asian yhdistys. Sen tarkoituksena on tuottaa Vakka-Suomen alueen puuttuvat veteraanimatrikkelit. Työ on nyt tehty. Tulemme nyt loppuvuoden markkinoimaan kirjoja. Kahden ensimmäisen kirjan painos myytiin nopeasti loppuun ja niistä otettiin lisäpainos. Kolmen myöhemmän kirjan painosmäärä on mitoitettu riittäväksi, koska tarkoitus on, että kirjoja on vielä vuosien päästä saatavilla.. Siksi yhdistys tulee jokaisessa pitäjässä etsimään yhteisön, jolle loput kirjat luovutetaan vuosien saatossa markkinoitaviksi. Tavoitteenamme on, että heti neljävuotissynttärien jälkeen yhdistys lopetetaan.

Kiitän lämpimästi kaikkia tähän työhön osallistuneita. Tämä joukko on todella maksanut kunniavelkaansa.

 

Päivitetty 18.09.2019 11:50