Vakkasuomalaista sotaveteraanitietoa

EtusivuAjankohtaistaLinkkejä

Veteraanimatrikkeliyhdistys puretaan ja
omaisuus jaetaan 

Vajaat neljä vuotta sitten perustettu Vakkasuomalaista sotaveteraanitietoa talteen ry on saanut kaikki viisi veteraanimatrikkelia julkaistuksi ja lopettaa toimintansa. Yhdistystä perustettaessa oli jo ajatuksena yhdistyksen purkaminen sitten, kun matrikkelityö on saatu tehdyksi.

Vuoden vaihteessa myymättä olevat kirjat luovutetaan kotiseutu- yms. yhdistyksille. Yhdistyksen jäljellä olevat varat menevät sääntöjen mukaan veteraaniyhdistyksille.

Yhdistyksen hallituksessa on päätetty, että vuoden vaihteessa jäljellä olevat veteraanimatrikkelit jaetaan kotiseutuyhdistyksille toivomuksin, että ne muistaisivat myyntituloista tulevilla varoilla tavalla tai toisella myös sotaveteraaneja.

Loput Lokalahden matrikkelit menevät Lokalahti-Seuralle, Pyhämaan-Pyhärannan matrikkelit Pyhämaan ja Pyhärannan kotiseutuyhdistyksille ja Uudenkaupungin matrikkelit Uudenkaupungin merihistorialliselle yhdistykselle. Taivassalo-Seura saa Taivassalon ja Vehmaan kotiseutuyhdistys Vehmaan matrikkelit.

Matrikkeliyhdistykselle on jäämässä myös varoja, jotka yhdistyksen sääntöjen mukaan jaetaan Vakka-Suomen Sotaveteraanit ry:lle, Taivassalon-Kustavin Sotaveteraanit ry:lle, Vehmaan Sotaveteraanit ry:lle sekä Rauman Sotaveteraanit ry:n Pyhärannan alaosastolle. Varat jaetaan matrikkeleissa olevien veteraanien lukumäärän suhteessa. Jaettavaa jäänee yli 20.000 euroa.

Suurimman osan saa Vakka-Suomen Sotaveteraanit. Sen puheenjohtaja Eero Katina on tyytyväinen, sillä hänen mukaansa yhdistyksen omat varat alkavat olla vähissä. Katina uskoo, että yhdistys käyttää varat pääosin veteraanien kotona asumisen turvaamiseen siivous- ym. maksuina.

Kirjojen ja varojen luovuttamisesta päättää lopullisesti 30. joulukuuta kokoontuva yhdistyksen jäsenten ylimääräinen kokous. Yhdistyksen virallinen purkamispäätös tehdään vuoden 2014 puolella kokouksessa, jossa käsitellään myös vuoden 2013 tilinpäätös.

Yhdistyksen tekemistä matrikkeleista ensimmäisenä ilmestyi Lokalahden matrikkeli viime vuoden lokakuussa. Vähän myöhemmin tuli Pyhämaan.Pyhärannan matrikkeli, huhtikuussa tänä vuonna Uudenkaupungin, heinäkuussa Taivassalon ja viimeisenä marraskuussa Vehmaan matrikkeli.

Viidessä kirjassa on sivuja yhteensä lähes 2 300. Sivumäärästä noin puolet on henkilömatrikkeleita ja loput sota-aikaan liittyvää paikallishistoriaa. Tietoja on yli 4 000 veteraanista. Tietojen keräämiseen ja digitointiin on saatu Maaseudun kehittämisrahaston Ravakan kautta tukea ja monet yhteisöt ja yksityiset ovat avustaneet kirjojen painamista.

 

Päivitetty 18.09.2019 11:47