Vakkasuomalaista sotaveteraanitietoa

EtusivuAjankohtaistaLinkkejä

Vehmaan veteraanimatrikkeli valmistui

 Lauantaina  julkistettu veteraanimatrikkeli Vehmaalaiset sodissa 1939 - 1945 sisältää lähes 1 100 Vehmaan veteraanin, miinanraivaajan ja rintamalotan tiedot. Henkilökuvausten lisäksi kirjan sivumäärästä noin puolet on sota-aikaan liittyvää kirjoituksia ja haastatteluja.

Vehmaan kirja on viides ja viimeinen v. 2010 perustetun yhdistyksen julkaisemista matrikkeleista

Henkilömatrikkelin tietojen kerääminen on tapahtunut talkoovoimin. Talkootunteja onkin viiden matrikkelin osalta kirjattu yli 10 000 eli ainakin kuuden henkilötyövuoden verran.

Matrikkelissa on veteraanien henkilötiedot ja tietoja puolisosta ja lapsista, sota-ajan joukko-osastot ja taistelupaikat sekä mahdolliset haavoittumiset. Tietoja on omaisten lisäksi saatu kansallisarkistosta, jossa on koko alueen osalta käyty läpi yli 4 000 veteraanin kantakortit.

Haastatteluja tai kirjoituksia on yli kymmenestä vehmaalaisesta veteraanista tai lotasta. Talvisodan ja jatkosodan taustoista kerrotaan ja vehmaalaisten veteraanien osuudesta näissä sodissa. Sodan jälkeisestä asekätkennästä on tähän mennessä lähes vaiettu, mutta nyt kirjassa on laaja kirjoitus Vehmaan asekätkennästä. Vehmaan suojeluskunnasta on myös laaja kirjoitus.

Yhtenä erikoisuutena on kirjaan sisällytetty näköispainos valokuva-albumista, johon on kerätty kylittäin vehmaalaislottien valokuvia. Albumi oli v. 1943 syntymäpäivälahja lottien puheenjohtajalle Selma Laurilalle.

Vehmaan seurakuntakodissa tiistaina järjestettyyn julkistamistilaisuuteen oli kutsuttu alueella asuvia veteraaneja ja lottia sekä kirjaan haastateltuja henkilöitä. Kutsuttuina olivat myös kirjan tekijät ja taloudellista tukea antaneitten edustajat.

Keräystyöstä vastannut talkoolaisryhmä oli erityisen kunnianosoituksen kohteena. Heille luovutettiin tunnustukseksi vapaaehtoistyöstä Perinneliiton myöntämä Sininen Risti
-ansiomitali tai maanpuolustustyön ansiomitali.

Sinisen Ristin saivat Tarja Aaltonen, Lassi Alastalo, Aulis Antola, Ritva Degerlund, Ilmari Heinonen, Immo Jalava, Teppo Kataja, Simo Pihanperä, Tiina Rosten, Pekka Suomi, Heimo Valonen, Antti Virtala, Aulis Virtanen ja Heimo Vähämiko. Vapaaehtoisen maanpuolustustyön hopeisen ansiomitalin sai Asko Virtanen ja pronssisen Matti Mikkola, Kari Rinne ja Pekka Tryykilä.

Mitalien luovutuksen hoitivat Vakka-Suomen Suojeluskuntien Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Mika Wessman ja matrikkeliyhdistyksen puheenjohtaja Erkko Teerimaa. Wessman puhui merkinsaajille.

Tervetulotoivotukset juhlassa esitti Vehmaan matrikkeliryhmän edustajana Asko Virtanen. Puheen pirti vehmaalaissyntyinen Varsinais-Suomen Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Osmo Suominen. Matrikkelin tekemisestä kertoi sen toimittaja Matti Jalava.

Yksinlaulua juhlassa esitti Rita Santanen, ja sota-ajan lauluista vastasi Lauluryhmä. Päätössanoissa matrikkeliyhdistyksen puheenjohtaja Erkko Teerimaa tarkasteli mm. lähes neljä vuotta kestänyttä viiden matrikkelin valmistustyötä.

Juhlan päätteeksi oli Marttojen järjestämä kahvitarjoilu, jota edelsi yhteisesti laulettu Sillanpään marssilaulu. Martat vastasivat myös juhlan alussa tarjotusta lounaasta.  

Kovakantinen Vehmaan matrikkeli on suurin viidestä matrikkelista, 576 sivua. Kirjaa on painettu 1 500 kappaletta saarijärveläisessä kirjapainossa. Matrikkelia on myynnissä mm. Vehmaan pankkikonttoreissa, kirjastossa ja kunnanvirastossa sekä Uudenkaupungin matkailutoimistosta. Kirjoja on tilattavissa myös julkaisijan nettisivuilta http://www.uusikaupunki.fi/~veteraanitietoa/. Kirja maksaa saman kuin muutkin neljä matrikkelia, 30 euroa.

KATSO MYöS:

Video juhlasta youtubessa, kuvaus Kai Lindegren

Kuvia juhlasta

Asko Virtasen tervehdyssanat

Matti Jalavan puheenvuoro

Erkko Teerimaan päätössanat

Katso mitä lehdet kirjoittivat juhlasta

 

Päivitetty 18.09.2019 11:51